Kaal Masten

Masten voor de Mariazellerbahn


 

In juli en augustus van dit jaar heeft Kaal Masten i.s.m. haar vestiging in Oostenrijk een bijzonder project gerealiseerd. De Mariazellerbahn, een geelektrificeerde smalspoorlijn die loopt van Sankt-Polten via Ober-Grafendorf tot het bedevaartsoord Mariazell, stond bij dit project centraal. De spoorlijn heeft een lengte van 84 kilometer en was al ruim honderd jaar met dezelfde locomotieven in gebruik. Deze locomotieven worden nu vervangen en daarbij is er een nieuw communicatienetwerk voor de aansturing en beveiliging ervan aangelegd.

Hiervoor waren een twaalftal communicatiemasten nodig. Kaal Masten heeft de masten en funderingen ontwikkeld, geproduceerd en geplaatst. De funderingen zijn aangelegd middels het duurzame buispaalfunderingssysteem van Kaal Masten. Vanuit Nederland is er met eigen materieel naar Oostenrijk gereden om daar de werkzaamheden uit te voeren. Met de zware hoogfrequente trilunit zijn de fundatiebuizen de grond in getrild, de harde grond vol met keien vormde geen enkel probleem.

Een fundatiebuis i.p.v. een betonfundatie en een snelle realisatie van het project waren voor de opdrachtgever de reden om met Kaal Masten in zee te gaan. Dat Kaal Masten een echte kwaliteitsleverancier met veel mogelijkheden is, is bekend in Oostenrijk. De buispaalfundering, zoals deze in dit project gerealiseerd is, geeft het zelfs een extra dimensie.

De Mariazellerbahn, die door een prachtig natuurgebied rijdt, heeft weer een gezonde toekomst door de totale vernieuwing van de voertuigen en het communicatiesysteem, waar Kaal Masten een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.


terug