Kaal Masten

Raywaver


Ook het Duitse deel van het bedrijventerrein Avantis, onderdeel van de Wijk van Morgen, is nu voorzien van een Raywaver. De eerste twee Raywaver prototypes waren in februari 2012 al in gebruik genomen op Avantis in Heerlen. Eveneens kunnen bezoekers van de Limburgse Floriade in Venlo kennis maken met de Raywaver. Kaal Masten ontwierp en plaatste de mastconstructies.

Wat is een Raywaver? 

De Raywaver is een 15 meter hoge mast, met daarop een verticaal-assige windturbine en een ‘wokkel’ voorzien van PV-zonnecollectoren en geïntegreerde verlichting. Het bedrijventerrein Avantis leent zich uitstekend als proeflocatie voor dit baanbrekende concept. Mede dankzij de Raywavers wordt de Wijk van Morgen voorzien van duurzame energie. Daarnaast zal de proefopstelling meer inzicht geven in de opbrengsten en toepasbaarheid van de Raywaver.

        
   


Plaatsing van de nieuwe Raywaver in Duitsland.  

‘Stadsturbines’

De turbines zijn buitengewoon stil en nemen weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een stedelijke omgeving. Door Raywavers als verlichtingsmasten langs wegen en spoorwegen te plaatsen ontstaat een lang lint van gratis en duurzame energiebronnen. 

Meten van energiestromen

Het koppelen van de Raywavers aan een smart grid, moet duidelijk maken of de Raywavers ook in de praktijk bedrijfseconomisch rendabel zijn, zoals nu op papier berekend is. Met een smart grid wordt infrastructuur voor elektriciteit gecombineerd met ICT-systemen voor het meten van energiestromen. Daarmee kan een smart grid bijdragen aan het aansturen en regelen van consumptie en productie van energie. 

Initiatiefnemers

Initiatiefnemer van dit project is Ricochet B.V., welke hiervoor de samenwerking heeft gezocht met o.a. Stadsregio Parkstad Limburg, energiebedrijf Cofely Zuidoost (GDF Suez) en De Wijk van Morgen.

Kaal Masten is trots de mastconstructie van de futuristische staaltjes te hebben mogen verzorgen. Tevens plaatste het montageteam van Kaal de Raywavers op milieuvriendelijke wijze middels buispaalfundatie.    

Jean-Philippe Rieu, mede-eigenaar van Ricochet: “Zonder Kaal Masten waren we nooit zo ver gekomen; we zijn heel blij met deze samenwerking.” 

 


 

terug