Kaal Masten

Botsvriendelijke stalen masten

Kaal Masten heeft geïnvesteerd in productontwikkeling ten behoeve van de veiligheid van automobilisten. Voor verlichting langs wegen vervaardigt Kaal Masten gecertificeerde botsvriendelijke stalen masten conform NEN-EN 12767.  

Botsvriendelijke stalen lichtmasten

Kaal Masten ontwikkelde als eerste mastenfabrikant botsvriendelijke stalen lichtmasten die voldoen aan de hoogste Europese botsveiligheidseis 100,NE,03. Het betreft stalen cilindrisch conische lichtmasten. 

Afschuifconstructie 

De masten zijn getest met een afschuifconstructie dat in eigen beheer is ontwikkeld. De botsvriendelijke mast is zo geconstrueerd dat deze bij een aanrijding direct van de voet afschuift. In de tests is tevens het armatuur met volledige bekabeling meegenomen. Twee aangesloten koppelstekkers ontkoppelen zich net als de mast automatisch boven maaiveld. Zo wordt de stroomvoorziening bij de aanrijding op verantwoorde wijze afgesloten. De constructie is dermate uitgevoerd dat de bout- en moerverbindingen gefixeerd blijven.  

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de masten op zowel 35 km/h als op 100 km/h, in de hoogste veiligheidsnorm vallen van 100,NE,03. Met deze constructie is de kans op letsel voor inzittenden bij een aanrijding met een lichtmast tot het minimum beperkt. 

Veilige mastconstructie 

Uit testen van TNO bleek dat een auto met een snelheid van 100 km/h na aanrijding met de mast met een snelheid van 95 km/h doorreed. Op het moment dat het voertuig, ongeacht vanuit welke richting, de mast raakt zal de mast afschuiven. De mast staat in de berm en knapt zodanig af dat deze hoogst zelden op de rijbaan zal belanden.

Wegen zonder geleiderail

Klassieke masten staan achter de vangrail, waarbij de rail de taak heeft de klap van een eventuele botsing op te vangen. Met het behalen van de hoogste veiligheidsnorm maakt Kaal Masten het mogelijk om stalen masten langs de snelweg te plaatsen, voor of in plaats van de geleiderail. Het ontbreken van een geleiderail drukt enorm de kosten van een compleet project.